Sportexpressen din favorit?

Inte långt efter att Aftonbladet drog igång Sportbladet hoppade Expressen på tåget och lanserade sin egen dagliga sportbilaga. Att låta sportsidorna ligga kvar i huvudtidningen samtidigt som sportintresset och tv-utbudet av både fotboll och andra sporter exploderade i början av seklet hade varit upplagemässigt självmord.

Med från början var självklart mannen som på många vis och under många år banat väg för yngre kolleger genom sina texter och krönikor där allt får plats; mat, resor, musik, popkultur, New York (alltid på något vis, känns det som) och allt annat som en modern fotbollsälskare kan förväntas uppskatta vid sidan om spelsystem, målskillnad och tabellnörderi. Jag pratar förstås om den oefterhärmlige Mats Olsson. På ett imponerande vis kan hans krönikor, framför allt den återkommande långa söndagsreflektionen, spinna fina trådar mellan en skivbutik på Manhattan, Mats Rubarths musiksmak och våldets vansinne bland huliganerna. Alltid med patos i de allvarligare frågorna kring fotbollen, alltid underhållande i sina utvikningar om livets förvecklingar och alltid rakt och med integritet om laguttagningar, fotbollspampar och Zlatan.

Gillar du inte Aftonbladet så finns Sportexpressen!

En rad andra fotbollsjournalister har kommit fram genom åren sedan Sportexpressen startades, Mattias Lühr är en habil bevakare av inhemsk fotboll, framför allt herrallsvenskan, på många vis en sympatisk skribent som inte är så mån om att skriva spektakulära påhopp eller göra sensationella avslöjanden. Ett grepp som är intressant är att en aktiv spelare, Kalmar FF:s frispråkige Henrik Rydström, tagits in som fast krönikör. Genom att Rydström huvudsakligen är elitspelare och samtidigt får komma till tals i en egen spalt i Sportexpressen uppstår en skön känsla av att komma innanför väggarna på fotbollens slutna borg. Inte så att han avslöjar vilka duschvanor hans lagkompisar i klubben har, men han tillför onekligen en dimension när han diskuterar laguttagningar och taktik eftersom han själv deltar i den typen av frågor som spelare. Som krönikör har man också tagit in poeten och P4-programledaren Marcus Birro, bror till den framgångsrike pjäs- och manusförfattaren Peter Birro. Han skriver engagerat och ibland frustrerat om sin kärlek till den italienska fotbollen i allmänhet och AC Roma i synnerhet. Den stridbare Birro skriver också en blogg på sportexpressen.se där han blandar och ger. I sina bästa stunder brinner texterna av passion för Totti och Serie A, i sina sämre stunder blir både språk och fokus lidande när allt för mycket ska in på samma plats. Sportexpressen får nog finna sig i att vara lillebror till Sportbladet, både kvalitativt och upplagemässigt, även om Mats Olsson är oersättlig för vilken tidning som helst.