Offside en ny aktör på markanden

Samtidigt med det nya millenniet såg fotbollsmagasinet Offside dagens ljus. En publikation som vore fullständigt otänkbar bara några år tidigare, då Allsvenskan tröstlöst pågick inför de närmast sörjande och de svenska dagstidningarnas fotbollsbevakning var av det pliktskyldiga, resultatrapporterande slaget. Offside kan läsas som en fond till den utveckling som fotbollen genomgått det senaste dryga decenniet, med tiotalsmatcher varje helg, ligafotboll så gott som dagligen i olika tv-kanaler och seriösa kringprogram i samma tv-kanaler som analyserar, diskuterar, vrider och vänder på allt från spelsystem till bortaform inför och efter matcherna som visas.

>> Prenumerera på Offside här!

Spring inte offside!

I Offside, grundat av skribenterna Mattias Göransson och Tobias Regnell, kan den verkligt fotbollsintresserade (eller egentligen alla som tycker fotboll är större än en vikingamössa var fjärde år) få sitt lystmäte i sju fullmatade nummer varje år. Inget ämne är för litet och ingen vinkel för snäv när de briljanta skribenterna i denna ständigt uppdaterade fotbollsbibel går lös med både hjärta och hjärna på allt som faller inom fotbollens ram, och ibland något utanför.

Typexempel på artiklar i Offside är Talangen som gick vilse, där Malin Jonson samtalar med Mathias Ranégie, en lovande ung spelare som i tonåren lämnade fotbollsplanen och gick ner sig i droger och allmänt illamående, för att några år senare kämpa sig tillbaka genom divisionerna och slutligen stå som svensk mästare med IFK Göteborg. Eller decenniets sista nummer som har temat Supportrar på gränsen, och där en rad journalister för tidningens räkning följer i spåren på Hammarbys mest hårdföra fans, östtyska fanatiker och supportrar som genom uppgång och fall följt sina lag troget medan spelar kommit och gått på den moderna fotbollens köttmarknad.

Offside kan inte överskattas. De har också belönats med en hel drös priser, bland annat Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare. Offside är troligen inte bara Sveriges, utan ett av världens absolut bästa fotbollsmagasin.

>> Prenumerera på Offside här!