Guide till den bästa fotbollsläsningen

Vilken fotbollssida söker du och vad letar du specifikt efter inom din favoritsport? Det finns en uppsjö av fotbollslektyr på nätet – både i Sverige och internationellt. Tack vare många duktiga journalister, informatörer, bloggare, supportrar och tipsexperter finns tusentals sidor tillgängliga att ta del av – helt gratis. Kanske söker du en informationssida om spelarnyheter ute i världen? Är du ute efter en sida för både svensk och utländsk klubbfotboll som ger dig en bra översikt av skadelägen, spelartransfers och annan klubbinformation? Är du intresserad av sidor för odds och stryktips? Om du vet mer exakt vad du är ute efter är det bara att börja filtrera bland allt fotbollsrelaterat ute på nätet. Vill du göra det lätt för dig kan du ta hjälp av den här guiden som ger dig några väl utvalda sidor som varmt kan rekommenderas för just dina behov.

1. Sportportaler och bloggar

Medier som Sportbladet.se (Aftonbladet), Expressen, DN, SvD, SVT och TV4 fokuserar på de allra största fotbollshändelserna med hjälp av flera redaktioner samt grupper av välkända sportsjournalister och/eller tidigare fotbollsproffs. De många sportportaler som finns ute på nätet gör ungefär samma sak, men väljer i stället att använda sig av bloggosfären som reportrar och experter för att massproducera nyhetsinnehåll. Den stora fördelen med detta är förstås att det är billigare att skapa webbinnehåll i större skala tack vare att många hängivna skribenter mer eller mindre skriver till en förhållandevis låg kostnad eller, i vissa fall, helt gratis. Samtidigt knyter portalerna åt sig fler specialister för de mindre ligorna, de lägre divisionerna och de smalare ämnena. Vissa sajter kan göra detta för de flesta fotbollsländerna. Bland de främsta svenska sport- och bloggportalerna för fotboll kan följande nämnas:

SvenskaFans.com – ”Av fans, för fans” är mottot på SvenskaFans som får ses som den största svenska nyhets- och supportersidan för klubbfotboll i Sverige och övriga världen. Med över 300 redaktioner och 1000 skribenter med ett varmt hjärta för sina favoritlag, täcker Svenska fans de mest betydande fotbollsligorna världen över. Sajten har närmare 170 000 medlemmar och cirka 340 000 unika besökare per vecka. Dessutom är forumet alltid aktivt och håller en god klass.

Fotbolldirekt.se – Populär svensk fotbollsnyhetssajt med ett trevligt och enkelt användarformat samt passionerade skribenter och bloggare. Nyhetsfokus är Allsvenskan och Superettan, men det rapporteras även från Premier League. Fotbolldirekt.se har funnits sedan 2001 och drivs av en redaktion bestående av en handfull hängivna fotbollsbloggare som via kontakter på gräsrotsnivå publicerar varje dag.

Sillyseason.se – Uttrycket ”Silly Season” betyder perioden mellan säsongsavslutningen och den nya säsongen, det vill säga någonstans mellan juni och mitten av augusti för de flesta europeiska ligor (utom de nordiska). Det är en tid då det spekuleras mycket kring exempelvis spelar- och tränarbyten. Sajten Sillyseason.se har funnis sedan 2011 och har vuxit starkt tack vare ett massivt nätverk av duktiga frilansare som täcker Allsvenskan, Premier League, La Liga, Bundesliga, Ligue 1, Serie A och turkiska ligan.


2. Odds och Stryktips

Söker du efter några snabba spelförslag, bättre tipsunderlag, oddsanalyser eller vill få konfirmation för ett en spelidé du redan bestämt dig för, finns det mycket att välja bland. Bettingtipssajterna är många, men skiftar i kvalitet beroende hur genomarbetat och trovärdigt materialet är på sajten. Har du själv en god inblick i informationsprocessen och vet exakt vad du behöver inför dina tipsbeslut så är det enklare att skilja agnarna från vetet. Här följer några tipssajter med väl underbyggda spelanalyser som varmt kan rekommenderas för fotbollsodds och totospel som Stryktipset och Europatipset.

Rekatochklart.com – Ett av Nordens ledande bettingcommunites? Ja, åtminstone om man får tro Rekatochklart.com själva. Här får du ”rekar” dagligen som ofta kommer i ett kort och lättsmält format. Sajten är helt öppen för medlemmar att kommentera tips, bloggartiklar och annat. Rekatochklart.com har lyckats skapa en trevlig gemenskap mellan spelare, bloggare och tipsexperter. Dessutom anordnas roliga tävlingar med jämna mellanrum där respaket till olika sportevenemang står på spel.

Tippastryktipset.nu – Om du är intresserad av totospelen Stryktipset, Europatipset och Ettkrysstvå finns det några sajter som enbart fokuserar på bredast tippade spelen i Sverige. Få sajter har dock samma djup och förankring som Tippastryktipset.nu. Här kan du få en blick tillbaka i Stryktipset historia, läsa mer om Stryktipssystem och ta del av välskrivna spelanalyser inför varje omgång av Stryktipset och Europatipset. En aktiv och kompetent redaktion som håller hög kvalitet i alla led.

Sharps.se – Sedan 2010 har Sharps.se bidragit med spelförslag, spelutbildning och en hel del annat. Sharps.se har ett aktivt forum som man kan ha stor nytta av – både som nybörjare och erfaren tippare. Dessutom finns en sektion där personer som rekat matcher summerar sina resultat i form av ett procentuellt index. Detta skapar ett högre trovärde i spelförslag överlag på en oddstipssida.


3. Fotbollsresultat

Följer man fotboll och inte har möjlighet att följa en match via TV är det alltid bra med en enkel och användarvänlig resultattjänst. Det finns numera en hel del att välja på. Det mesta man kommer över vad gäller fotbollsresultat på nätet funkar helt okej, även om somliga innehåller för mycket reklam (vissa innehåller dessvärre skadliga länkar – se upp!). Följande tre sajter är några av de mest använda för svenska fotbollsresultat. De är framförallt teknikledande när det gäller att leverera resulat live med en god användarupplevelse.

Flashscore.se – Har funnits sedan 2006 och erbjuder ett mycket användarvänligt gränssnitt för PC/Mac samt en fullskalig mobilanpassning via appar för både iPhone och Android. Flashscore.se erbjuder realtidsuppdateringar med många intressanta funktioner såsom matchdetaljer, ”live centre”, TV-hänvisningar med mera.

Liveresultat.nu – Målservice på ett enkelt och snabbladdat format. På Liveresultat.nu kan du följa ditt favoritlag eller din favoritspelare genom att göra en egen utvald lista. Fungerar lika snabbt och effektivt på mobilen (iOS/Android).

Livescore.com – En av världens mest trafikerade resultattjänster för fotboll. Sajten startade redan 1998 och har sedan dess varit många fotbolls- och tipsintresserades förstaval. Väl genomtänkt format både för PC/Mac och via app i iOS/Android. Under ständig utveckling med nya funktioner varje månad för en ännu bättre användarupplevelse.


4. Fotboll i TV

Digitalkanalerna är fler än någonsin. Det finns fler möjligheter att följa fotboll, men samtidigt krävs att man håller reda på när och var allting sänds. På nätet finns idag flera TV-guider som endast fokuserar på sportevenmang. Detta gör det enklare för dig att få en bättre översikt. Du kan också med automatik följa dina egna lag och favoritspelare.

Fotbollskanalen.se – En resultat- och videotjänst från TV4-gruppen på ett vänligt format samt med en enkel och logisk navigering. Tydliga programöversikter för samtliga kanaler som sänder fotboll. Här kan du anpassa det du vill se efter eget bruk genom att till exempel välja att följa TV-evenmang efter lag och favoritspelare.

TVmatchen.nu – På TVmatchen.nu kommer man direkt in i handlingen när det gäller fotbollsmatcher som sänds idag, imorgon eller en vecka framåt. Funktioner som favoritlag, kalender, epost-påminnelse och ”tipsa en vän om en match” ger ett stort mervärde för användaren.

Sporttv.nu – Delar upp sportevenemang per veckodag och per sport om man så önskar. Sporttv.nu är en snabbladdad sida med en användarvänlig app för iOS och Android. Något färre funktioner till förmån för enkelheten.


5. Förbundssidor

Vill du veta vad som händer i landslaget och följa händelserna inför och under VM och EM? Då är de allra bästa källorna de som är skrivna av förbundena själva. Härifrån utgår alla nyheter, pressreleaser och matchreferat för landskamper och internationell klubbfotboll.

SvenskFotboll.se – Svenska Fotbollsförbundets portal. Nyheter kring landslagsfotboll, Allsvenskan, Damallsvenskan, Superettan, Svenska Cupen med mera. Här hittar du också det allra senaste om biljetter för Sveriges samtliga landskamper – både hemma och borta.

FIFA.com – Fédération Internationale de Football Association (FIFA) är huvudorganet paraplyet av sex kontinentala konfederationer som också innefattar UEFA. FIFA anordnar VM och OS i fotboll var fjärde år. Nästa OS-spel i fotboll arrangeras i Rio de Janeiro, medan VM går av stapeln i juni 2018 i Ryssland. FIFAs hemsida en fylld av välskrivna nyhetsartiklar runt internationell fotboll, och förstås, det politiska kring fotboll.

UEFA.com – Union of European Football Associations (UEFA) är en av de sex kontinentala medlemsorganisationer inom FIFA som består av 54 medlemsländer från Europa och delvis Asien. UEFA är det rikaste och mest inflytelserika fotbollsförbundet i världen och arrangerar fotbolls EM för herrar och damer, UEFA Champions League, UEFA Europa League, U21-EM med mera. På UEFAs hemsida hittar du massvis av videos, matchreferat, nyhetsrapporter och biljettinformation kring allt som rör europeisk klubbfotboll och EM-fotboll.