Du har väl läst Goal?

Goal är ett fotbollsmagasin som kommer ut med tolv nummer om året, en helårsprenumeration kostar 559 kronor. Goal är något av fotbollstidningarnas Okej, musiktidningen som vänder sig till ungdomar och främst avhandlar de stora stjärnorna på ett lättsamt sätt. På samma vis frontar Goal gärna så många världsstjärnor i fotboll de får plats med på omslaget. På framsidan till decenniets sista nummer trängs Ronaldo, Arshavin, Drogba, Messi, Ibrahimovic, Gerrard, Xavi, Macheda, Dzeko och Owen. Vilket lag eller vilken enskild superstar kidsen än sympatiserar med och håller på ska de få sitt lystmäte. Layouten är överlag väldigt plottrig och bildrik, med många smånotiser och kortare blänkare med citat från tränare och spelare och foton på stjärnor på väg från klädaffären med bildtexter av typen ”Även fotbollstjärnor måste köpa kläder ibland”.

>> Prenumerera på Goal här!

Goaaaaaaaaaaaaal!

De större artiklarna handlar oftast om stora spelare, väletablerade lag och utnämningar av typen ”Årets mål”, ”De tio bästa frisparkarna”, ”Årtiondets största fotbollshändelser”. Även de mer ambitiöst anlagda texterna lutar över åt ett redovisande håll där exempelvis en spelares karriär summeras via genombrottet, skadan som hotade karriären, återkomsten, revanschen och så vidare. Man försöker ofta bygga dramaturgi med väl tunt material, men för den yngre publiken behövs kanske listorna, hjältesagorna, posters på deras älsklingsspelare och det glansiga magasinspappret för att fånga deras uppmärksamhet.

Tonvikten ligger på internationell fotboll och då till absolut största delen de största europeiska ligorna, nämligen de i England, Spanien och Italien. Som en lättviktig lillebror till de mer seriöst arbetande magasinen, främst Offside, fyller Goal funktionen av bläddertidning med några lite längre artiklar i varje nummer som ändå hinner läsas mellan två pendeltågsstationer. Eller kanske snarare under en kvartsrast i uppehållsrummet på högstadieskolan.

När Goals läsare rivit ner idolplanscherna på Ronaldo och Zlatan från pojkrumsväggarna och behöver något mer matnyttigt i fotbollsväg bär de troligen ner backen med gamla nummer till lillbrorsan och tecknar en prenumeration på något mer drivet fotbollsmagasin med vuxen målgrupp.

>> Prenumerera på Goal här!